Stenaldercenter Ertebølle

Kan du paddla en urholkad trädstam?


Stenålderscentret Ertebølle Eller kan du träffa mitt i prick med stenåldersmannens pil och båge? Ett besök på stenålderscentret i Ertebølle kan ge dig svaret. På centret reser du ca 6000 år bakåt i tiden till slutet av jägarstenåldern då Ertebøllefolket befolkade kusten bara några hundra meter från centret. Hur såg deras boplats ut? Luktade kökkenmöddingen illa? Vad trodde de på? Gick de omkring nakna i ett behagligt klimat och i en natur som präglades av överflöd - eller var det ett hårt liv? Stenålderscentret Ertebølle ger dig några av svaren - resten överlåts till din fantasi!

Stenålderscentret Ertebølle Stenålderscentret arbetar med experimentell arkeologi såsom tillverkning och bearbetning av flintverktyg, beredning och garvning av skinn m.m. Dessutom tillverkas det ibland stenåldersrelaterade redskap från indiankulturer.

Ertebølle i historieboken


Ertebølle är en liten by, men trots det är namnet välkänt bland arkeologer och dem som kommer ihåg historielektionerna i skolan. Platsen har gett namn åt en period i vår historia, Ertebøllekulturen. Det beror på att det danska nationalmuseet grävde ut en jättelik hög med ostron- och musselskal här på 1890-talet och upptäckte att den var skapad av människan samt att det bokstavligt talat hade bott människor ovanpå högen. Begreppet kökkenmödding gjorde sitt intåg i den europeiska facklitteraturen på grund av Ertebøllekulturen. Det har hittats boplatser från denna jägar- och samlarkultur på många platser i Danmark, Sydsverige, Schleswig-Holstein och längs den nordtyska Östersjökusten.

Stenålderscentret Ertebølle Centrets utställning skildrar naturen i och runt Ertebølle för 6000-7000 år sedan och människornas liv i ett landskap med en 5-6 meter högre havsnivå än idag och en urskog som stod som en tät mur vid kusten. Utställningen innehåller ett flertal arkeologiska fynd från platsen, framförallt redskap av flinta eller ben.

Stenålderscentret ligger i ett anmärkningsvärt vackert naturområde med utsikt över Limfjorden. Från centret är det bara några hundra meter till Ertebølle Hoved med de branta slänterna ner mot fjorden.